POEMI nu este doar un atelier de ceramică. POEMI înseamnă o mână de oameni tineri care, fără studii sau experienţă anterioară în domeniu, învaţă continuu, experimentează şi creează obiecte funcţionale, imperfecte ca şi formă dar finisate cu mare grijă şi atenţie la detaliu.

POEMI creează obiecte atât pentru consumatorul final, cât şi pentru domeniul HORECA. Pasiunea pentru gastronomie ne ajută să creăm o legatură între piese şi preparatele ce vor fi servite.

CUM SE FABRICA?

Toate produsele sunt construite manual, fără a folosi roata olarului sau mulaje pentru turnare. Masa ceramică (ce se aseamănă plastelinei), se întinde în fâşii subţiri, se taie şi se modelează pentru a obţine forma finală dorită. Pentru unele obiecte, cum sunt cănile, procesul cuprinde mai mulţi paşi prin care se lipesc mai multe fâşii de masă ceramică pentru a obţine produsul finit. Unele obiecte sunt imprimate cu mileuri, dantelă, fagure de ceară, etc. pentru a crea o textură aparte. Folosim o varietate largă de mase ceramice, diferite ca şi culoare, textură, densitate. Toate masele ceramice sunt arse la temperaturi înalte, ceea ce le conferă rezistenţă în manipulare. 

Dupa modelare, obiectele se lasă la uscat până când umiditatea este destul de scazută pentru a intra la cuptor. 

Urmează prima ardere, numită biscuitare, în cuptoare electrice speciale, la temperaturi ce variază între 950 şi 1.000 grade Celsius, în funcţie de tipul masei ceramice. Un ciclu de ardere durează aproximativ 48 ore.

După prima ardere, obiectele se glazurează. Folosim doar glazuri ecologice, fără conţinut de plumb, sigure pentru utilizarea în bucătărie sau în viaţa de zi cu zi. Glazura este lichidă şi se aplică fie prin vaporizare cu pistolul de vopsit, fie prin pensulare, fie prin scufundarea obiectului în glazură.

Piesele glazurate vor intra a doua oară la cuptor, la temperaturi ce variaza între 1.030 şi 1.280 grade Celsius, în funcţie de tipul masei ceramice şi de tipul glazurii. Astfel, se obţine smalţul cu aspect lucios sau mat care face ca obiectul sa fie impermeabil, rezistent şi uşor de întreţinut. De reţinut însă, că există mase ceramice vitrificate, adică sunt impermeabile si rezistente la murdărie, fără a fi glazurate. Un ciclu de ardere durează aproximativ 48 ore. Obiectele nu se glazurează pe partea care intră în contact cu placa cuptorului întrucat în timpul arderii glazura se topeşte şi astfel obiectul se lipeşte iremediabil de placă.

O a treia ardere la o temperatură de aproximativ 800 grade Celsius este necesara atunci când piesele sunt decorate cu aur coloidal sau luster de cupru.

Având in vedere toţi paşii de mai sus, un ciclu de producţie complet dureaza aproximativ 3 săptămâni.

Toate produsele POEMI pot fi spălate la masina de spălat vase şi pot fi folosite în cuptorul cu microunde, cu excepţia celor decorate cu aur coloidal sau luster de cupru.

Cu drag,

Alexandra & Florin